top of page
חיפוש

תהליכים השתתפותיים בצורה מאוזנת ומכילה

תמונת הסופר/ת: Anva RatzonAnva Ratzon

עודכן: 21 בנוב׳ 2022

כחלק מתפקידי, אני מלווה תהליכים השתתפותיים רבים.

אגב, למרות שמזמינים אותי ללוות תהליכים ארוכים למדי, אני מסבירה שחמישה או שישה מפגשים זה מספיק. ולמרות שמבקשים ממני הצעה ליותר, אני נותנת הצעה לעד שישה (תלוי בתהליך), ואם נחליט שהמפגשים לא הספיקו, אז נמשיך לנוספים.

ונחשו מה? זה מספיק!


בעולם הקהילה, בשנים האחרונות מדברים הרבה על נושא היצירה המשותפת (Co- Creation), על תהליכים השתתפותיים (Participatory Methods) ועל הדרך הנכונה לחזיק מרחב קהילתי בצורה השתתפותית. פאביאן פפורטמולר הנהדר (Fabian Pfortmüller) שאני עוקבת אחריו בלינקדין, כותב בבלוג שלו מאמר בנושא איך ניתן לייצר תהליכים שיתופיים קהילתיים פחות מתישים.


והאמת?

אני מסכימה עם כל מילה שתקראו כאן. לכן החלטתי לתרגם את הדברים הנהדרים שהוא כתב. בסופו של יום, המאמר הנ״ל עזר לי לסדר את צורת העבודה שלי. כמו כל דבר בחיים, הפתרון נמצא באיזון, באיפשור ובהכלה של המרחב.


תהליכי שיתוף יכולים להיות מתישים וארוכים. כדי להימנע מכך, פאביאן מציע מספר נקודות למחשבה:


1. לא כולם מעוניינים ליצור בשיתוף פעולה. בדר"כ נמצא בקבוצה או בקהילה תת-קבוצה שנהנת משיתוף הפעולה ומעוניינת בה. לא כולם רוצים\ות או מעוניינים/ות להתעסק בקהילה, חלקם פשוט רוצים להיות חלק מהקהילה ולא לדבר על זה תיאורטית.


2. בתהליכים קהילתיים חשוב להיות ברורים, להגדיר זמנים וציפיות. כולנו עסוקים ועסוקות וחשוב לנו לדעת כמה זמן נקדיש לכל עיסוק שלנו. כדאי לבצע דברים בספרינט ולא במרתון.


3. על-אף שהתהליך הוא השתתפותי, הוא עדיין זקוק למנהיגות, והרבה. יש צורך לאסוף את הדברים, לסכם, ולייצא מצע שממנו העבודה תצא לפועל.


4. החלק הכי חשוב הוא הגדרה מראש את תפקיד מקבל ההחלטות. האם הקבוצה מקבלת החלטות בצורה דמוקרטית? האם התת-קבוצה היא זו שמובילה, שמנהיג.ה?


לבסוף פאביאן נותן דוגמה להזמנה ליצירה משותפת:


1. הבהרת המטרה המשותפת.

2. שאילת שאלות: למי מיועד התהליך? או שאולי הוא קריאה פתוחה?

3. הזמנה לקחת חלק בעיצוב המפגשים.

4. יציאה למסע של שישה מפגשים (אני עושה כ-5) באורך 90 דקות, על פני שלושה חודשים.

5. כתיבת תאריכים מראש.

6. מי מוביל את השיחות?

7. כיצד תתקבל ההחלטה?

ממליצה להרשם לניוזלטר ולבלוג שלו. הוא באמת נהדר!


לפרק בדיבורי קהילה על מנהיגות השתתפותית בקהילה עם שני מרצ'בסקי, ניתן ללחוץ כאן

לפרק על אקטיביזם חברתי והיררכיה עם מאיה רימר, ניתן ללחוץ כאן






בתמונה: אחד מהתוצרים בתהליך השתתפותי שאני מלווה ומאוהבת בו. קהילה למשפחות בראשון עומד.ת גרוש.ה, יחידנית, אלמנ.ה (או בראשי תיבות שהחליטו ג.י.א)

בואו נדבר

תודה שכתבת לי, נהיה בקשר בקרוב!

bottom of page